Ga op culinaire ontdekkingsreis bij Mondragon in Zierikzee.
Met zicht op de Noordhaven poort en de oude zeilschepen aan de kade waan je jezelf al snel in de Middeleeuwen. We zijn verrast door misschien wel één van de mooiste plekjes van Zeeland. Cristobal de Mondragón, Spaanse veldheer uit de 16e eeuw, heeft zijn naam gegeven aan het prachtige pand waar sinds enige tijd het luxe Hotel Mondragon is gevestigd. Naast de fijne hotelkamers en suites kun je er ook uitstekend culinair genieten.
Neem bij Restaurant Cristó plaats aan één van de mooie tafels. Als je je klassiekers kent, zal de vertaling van de Franse keuken naar de hedendaagse versie je doen grinniken. Maar maak je geen zorgen, ook als je minder klassiek geschoold bent, zul je genieten van het menu en de gerechten. Op de kaart maken ze van tijd tot tijd korte uitstapjes naar de Baskische keuken. Dat zijn ze verplicht aan Cristó, naamgever van het restaurant, en geboren en getogen in deze gastronomische regio in Spanje.


Op de wijnkaart kom je vooral Europese wijnen tegen. En ze schuwen het niet om prachtig bijpassend bier – of een gin-tonic – aan te bevelen. Meer weten? Kijk dan op deze link.
Heerlijke producten uit de regio bij Landgoed de Havixhorst in Schiphorst.
De Havixhorst van de familie Wijland biedt een geweldige ambiance. Een toprestaurant met heerlijke producten uit de regio, en riante, karakteristieke hotelkamers met prachtige hoge plafonds. En ben je net als wij een liefhebber van een uitgebreid ontbijt, dan is dit een walhalla.


Op de lunchkaart van de Havixhorst “Le Midi” staan gerechten voor een nét wat uitgebreidere lunch. Dus een kleine selectie “à la carte” en een heerlijk lunchmenu voor een eerlijke prijs. Wil je écht uitpakken? Dat kan ook! Ze bieden ook een uitgebreid 5-gangen menu op basis van de dinerkaart. Voor het luxe ‘lazy lunch’ gevoel. In Restaurant De Havixhorst dat door zowel de Michelingids, Gault Millau en de Lekker 500 is erkend, diner je in stijl.
Alleen de ruimte al. Keurig gedekte tafels, kaarslicht, een eeuwenoude ambiance. Helemaal niet moeilijk om je hier op je gemak te voelen. De chefkok selecteert met zorg de beste lokale ingrediënten. Groente en fruit van kleinschalige boerderijen in het oeroude cultuurlandschap rond het riviertje De Reest. Het fijnste vlees van lokaal wild, Zuidwoldiger wolvarken, mals Hoogveenlam of hun eigen Schotse Hooglanders, vol van smaak. Vraag ook zeker of je even een kijkje mag nemen in de schatkamer van De Havixhorst: de wijnkelder. De lange, smalle wijnkelder is een ‘must see’. Meer weten? Kijk dan op deze link.
Bij De ABDIJ in Dokkum halen ze hun ingrediënten van Friese bodem.
In het prachtige monumentale pand dat ooit onderdeel van de Abdij was en in 1535 werd omgebouwd tot weeshuis, bevindt zich nu Hotel De ABDIJ en restaurant Proef | Lokaal Dokkum. Het pand ademt helemaal de tijd van vroeger, maar dan wel in een modern en luxe jasje. Balkenplafonds, natuurtinten, een prachtig authentieke binnenplaats, fijn.
Voor het beste uit de Dokkumer keuken verwelkomen top-chef Liudger van der Meer en gastheer Lammert Kalsbeek je graag in restaurant “Proef | Lokaal Dokkum” bij De ABDIJ. Liudger heeft zich gespecialiseerd in verschillende fermentatietechnieken. Door te fermenteren zorgt hij voor een unieke manier om het seizoen voor veel producten te verlengen.


Aan tafel schuiven bij Proef | Lokaal Dokkum is een beleving en verrassing tegelijk. Drie tot zes gangen lang word je verwend met een verrassingsmenu dat alles in zich heeft. Smaak, geur, kleur, beleving, het zit allemaal in het menu waarin geen zintuig iets tekort komt. Dit is de nieuwe Friese keuken; een ode aan de smaken en producten die Fryslân rijk is. Meer weten? Kijk dan op deze link.
Ontdek de veelzijdige gastronomie van Boutique Hotel Texel, met de aardappel als basis van ieder gerecht.
Uitgerust wakker worden met uitzicht over de landerijen, duinen en richting het wad? Heerlijk ontspannen in Spa Woolness of in een superior suite met privé terras en sunshower? Boutique Hotel Texel biedt het beste van drie werelden: 45 luxe sfeervolle kamers & suites, verse streekgerechten van eigen land en een unieke Spa Woolness.
Voor een gastronomisch hoogtepunt zit je hier echt goed. Bij Restaurant Gusta leven ze met de seizoenen, ieder seizoen heeft er zijn eigen kaart. Ze hechten er veel waarde aan hun eigen teelt en lokale producten. Ingrediënten van de eigen boerderij vormen de basis en in samenwerking met lokale leveranciers combineren zij hun passie. En dat proef je! Trots zijn ze er op dat Gusta een Dutch Cuisine restaurant genoemd mag worden. Zij dragen hiermee bij aan de doelstelling van Dutch Cuisine: het promoten van de Nederlandse keuken- en eetcultuur. Hier krijgt de aardappel de hoofdrol en is hij de ster in het restaurant.. Hij combineert de beste eigenschappen die een product kan hebben: Hij is een voedzaam ingrediënt en wordt duurzaam geteeld. Hij is gezond én een culinaire duizendpoot.
Daarom is het dat zij de ”ordinaire” knol in een sexy jasje stoppen. Geen ingewikkelde menukaart maar gewoon: Anders, regionaal, soms klassiek en een beetje exotisch. Daarnaast willen zij de aardappel uit zijn negatieve hoekje halen. De aardappel is echt niet slecht, dikmakend of saai. Juist integendeel! De aardappel is juist erg lekker, bevat weinig calorieën en is op gastronomisch gebied veelzijdig en smaakvol. Wat wil je nog meer? Meer weten? Kijk dan op deze link.


Culinair Landgoed Parc Broekhuizen in Leersum brengt de passie naar de tafel.
Wandelend over het landgoed naar Culinair Landgoed Parc Broekhuizen overvalt je een heerlijk ontspannen gevoel van ontsnappen aan de hectiek van alledag. Wat een prachtige locatie en wat fijn dat de eigenaar besloten heeft dit landgoed om te bouwen tot een stijlvol eigentijds hotel. Binnen in het hotel kom je ogen tekort. Zoveel details vallen op. In het bijzonder noemen we de wandschilderijen, die werkelijk prachtig gerestaureerd zijn. De moderne kroonluchters, het prachtige tapijt. Culinair Landgoed Parc Broekhuizen is erin geslaagd om oude ornamenten, mooie oorspronkelijke kozijnen, vloeren en interieur te behouden en dit perfect te matchen met eigentijdse verlichting, meubilair en kunst.
Bij Restaurant Voltaire nemen ze je mee op een gastronomische reis vol ontdekkingen, inventieve gerechten en een onberispelijke service, in een moderne en ontspannen sfeer. Hier overheerst liefde voor pure producten en voor het vak.


Restaurant Voltaire brengt de passie naar de tafel en geeft je letterlijk een kijkje in de keuken. Eén waarin de jonge, ambitieuze Michelin Chef Arturo Dalhuisen de scepter zwaait en waar het allemaal draait om geur, beleving, gebalanceerde smaaksensaties, diepgang in gerechten en unieke details. Schuif aan in een comfortabele setting en laat je verrassen op de meest persoonlijke manier!
Culinair landgoed Parc Broekhuizen heeft een droom waargemaakt: Een tweede restaurant. LOF is een bistro, maar niet zomaar eentje. Van de oude, monumentale boerderij naast de orangerie werd een adembenemend restaurantconcept gemaakt, dat de prachtige historie combineert met een 21ste eeuwse setting. Gasten hebben hierdoor de weelde om na een avond gastronomisch genieten in sterrenrestaurant Voltaire zich nog een keer te kunnen laten verwennen in bistro LOF. Meer weten? Kijk dan op deze link.
Beleef oude tijden en proef de smaak van hier bij Flora Batava.
Wat zou Agnes trots zijn geweest wanneer ze haar gerestaureerde Buitenplaats de Vijverhof terug zou kunnen zien. Rond 1670 realiseerde de toenmalig eigenaresse Agnes Block een Buitenplaats en liet hier tevens een oranjerie en een prachtige tuinen aanleggen inclusief sierlijke lanen en vijvers. En nu ruim 300 jaar later in 2021 is de voormalig Buitenplaats volledig gerestaureerd en heeft het de bestemming van een prachtig Boutique hotel en sfeervol restaurant. Welkom bij Flora Batava. De 45 kamers (verdeeld over het hoofdgebouw en het koetshuis) zijn er in alle soorten en maten voor ieder wat wils, zoals kamers met balkenplafonds, uitzicht op de Vecht en de tuin, hoge ramen, bijzondere kunst en lampen.


Restaurant Bloei is toegankelijk voor iedereen. De hoge plafonds, de intieme kamer en suite en de grote glazen serre creëren een gezellige, informele en eigentijdse sfeer. In de keuken werken ze graag met zorgvuldig geselecteerde regionale en seizoensgebonden ingrediënten. Het menu is samengesteld met passie voor de smaken en veelzijdigheid van Nederlandse producten. Het team streeft er naar te verrassen met gerechten die gekenmerkt worden door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Meer weten? Kijk dan op deze link.
Eet smakelijk en Geniet!