Explore Den Haag like a local!

Ja, dat Den Haag de stad is van politiek en paleizen weten we allemaal, maar je kan Den Haag ook op een andere manier beleven. Anuschka, eigenaresse van La Paulowna Boutique Hotel deelt graag haar geheimpjes met Listed, maar voegt er wel aan toe: “Niet te vaak doorvertellen.” Eh nee, zullen we niet doen.

We beginnen bij het begin.
Den Haag staat bekend als de Hofstad met veel internationale allure en grandeur. Statige ambassadegebouwen overal om je heen en natuurlijk de Tweede Kamer, de Ridderzaal en Paleis Noordeinde. Opvallend is dan ook de rust en de Franse sfeer van het Anna Paulownaplein. Een plein omringd door diverse horeca en: het prachtige pand van La Paulowna Boutique Hotel. De wijk Zeeheldenkwartier, waar La Paulowna ligt, is één van de oudste en wat ons betreft, één van de verrassendste wijken van Den Haag. Onze tour “Explore Den Haag like a local” starten we bij La Paulowna met een smaakvolle Fairtrade koffie en waar Anuschka haar Den Haag parels met ons deelt.

Anuschka en haar man Wim zijn in 2015 gestart met La Paulowna Boutique Hotel. Een heerlijk verblijf, met aandacht voor duurzaamheid en de suites zijn zeer fraai uitgevoerd in diverse kleuren. Een leuk weetje over de kamers is dat ze allemaal anders ingericht zijn door Anuschka, met vintage meubels, vaak opgeknapt of zelf gemaakt door haar man Wim. Zij zijn grote voorstanders van materiaal hergebruik en hebben voor de inrichting veelal gebruik gemaakt van lokale materialen en meubels en accessoires gekocht op vintage markten, opgeknapt voor hergebruik. Aan de overzijde van het plein (boven een relaxte wijnbar) heeft La Paulowna nog een aantal fijne suites met prachtige raampartijen en uitzicht op het plein. Trots zijn ze op de samenwerking met Restobar Bayonne waar Frans & Spaans Baskisch gekookt wordt en in hetzelfde pand ligt. Ze serveren er ontbijt, lunch en diner.

Explore Den Haag like a local en fiets mee met de Hagenaars.
Den Haag kan het beste worden verkend met de fiets. En zo stappen wij met een fietsmand vol tips van Anuschka op de hotelfiets. Op het programma staan in ieder geval het Zeeheldenkwartier en het Hofkwartier. Anuschka tipte ons om via de Denneweg terug te fietsen. De Denneweg is beroemd vanwege haar moderne versie van de schijf van 5: Wining, Dining, Lifestyle, Fashion & Beauty. Een hippe ‘quartier’ met boetiekjes, café’s en restaurants. Zin om uit te waaien en nog tijd over? Trap dan even door en sta binnen 20 minuten op het strand in Scheveningen.

Als je net even wat anders wilt.
Het Zeeheldenkwartier is één van de gezelligste stadswijken van Den Haag. Gelegen aan de rand van de Haagse binnenstad, is dit de buurt waar je veel authentieke winkeltjes, sympathieke restaurantjes en cafés, zonnige pleinen en prachtige jugendstilpanden vindt. Geen wonder dus dat het Zeeheldenkwartier enorm geliefd is bij de Haagse locals. De belangrijkste winkelstraten zijn de Prins Hendrikstraat, Zoutmanstraat, en Piet Heinstraat. Hier vind je een verscheidenheid aan leuke woonwinkels, trendy designwinkels, galeries, kleine kledingwinkeltjes, supermarktjes en tal van speciaalzaken. Zo vind je bij Gomsa duizend-en-een handgemaakte orientaalse producten en shop je je eerste gitaar bij Guitar Chop Shop.

En weer door.
We fietsen door in de richting van de tuinen van Paleis Noordeinde. Nu kun je de paleistuinen via het normale hek uiteindelijk weer verlaten, maar ssstt…er is een geheime deur naar het Hofkwartier. Een heuse deur met een bel en als je geluk hebt laat de marechaussee je via een geheim paadje en poort doorwandelen naar Noordeinde, hoe leuk is dat! Nu we er toch zijn, bewonderen we nog even de voorkant van Paleis Noordeinde en fietsen langzaam door in de richting van de Lange Voorhout. We passeren diverse leuke, kleine cafeetjes, winkeltjes en restaurantjes, en dan ineens is daar de Lange Voorhout met achter ons Hotel des Indes. Dit beroemde hotel viert dit jaar haar 140-jarig bestaan, wat een verhalen zullen zich hier hebben afgespeeld. Leuk om er even een kijkje te nemen. En kom je in de middag, geniet dan van een high tea in deze statige ambiance. Ben je liefhebber van grafische kunst? Het Escher museum, ook op het Lange Voorhout, hangt vol met prachtige kunstwerken van deze kunstenaar. Je blijft ernaar kijken. Deze kunstwerken worden getoond in een koninklijke ambiance: het voormalige winterpaleis van Koningin-Moeder Emma.

De Lange Voorhout, wat een een prachtige bomenlaan is dit toch, we stoppen bij het Thorbecke monument. Thorbecke is de grondlegger van onze huidige democratie en het staat dan op een bijzonder plek: vanaf dit monument kijk je zo over de hofvijver naar het Torentje. Daar waar onze Minister-President zijn werkkamer heeft. Inmiddels is het tijd voor lunch! Ons advies: wanneer je toe bent aan een hapje en een drankje, vermijd de drukte en ga naar De Plaats, één van de oudste pleinen van Den Haag waar diverse leuke terrassen te vinden zijn. We blijven hier uiteraard iets te lang hangen en haasten ons verder naar Anuschka’s laatste tip; de Denneweg. Zin een glas wijn? Loop dan binnen bij Bouzy. Tijd voor nieuwe lingerie? Ga dan naar Madeleine.

Of je nu samen met je partner bent of met een groep vrienden of vriendinnen, Den Haag heeft het en La Paulowna Boutique Hotel maakt het verblijf net even anders en nog veel aangenamer! Blijf er daarom minimaal één nachtje slapen en vraag Anuschka om nog veel meer tips. Meer weten over La Paulowna Boutique Hotel? Lees hier meer.

Share this story:

Meer Listed inspiratie

nl_NLDutch

Laat hieronder je gegevens achter en je hoort vandaag nog van ons.

Met het verzenden van dit formulier ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens.