We hebben zin om een paar dagen helemaal tot rust komen tussen duinen, zee, bossen, meertjes, kluten en kiekendiefjes. Lekker rond te struinen, uit te waaien, terrassen ontdekken en te genieten op de stranden, maar ook om in het walvis en jutters verleden te duiken. Dus op naar Ameland, één van de meest pure Waddeneilanden.
De auto laten we achter op de parkeerplaats in Holwerd, dus we gaan lopend de veerboot op. Het eiland Ameland is één van de jongste in Nederland en heeft zijn eigen cultuur en dialect. Onder de Amelanders wordt het lokale dialect nog volop gesproken. Na een overtocht van ongeveer 50 minuten stappen we het eiland op. Fietsen zijn vooraf gereserveerd en staan keurig klaar zodra we voet aan wal zetten, bagage laten we achter en wordt door de fietsverhuurder naar het hotel gebracht. Terwijl we op ons gemak vanuit Nes richting Ballum fietsen voelen we ons direct ontspannen en in de vakantiemodus. Hier moet niets, maar mag alles en dus wordt dit een weekend genieten.
“Hotel Nobel, hét hotel op Ameland voor de levensgenieter”. Dat willen wij uiteraard graag zelf ervaren dus boeken wij er een kamer. Bij de receptie hangt een gezellige sfeer en we worden er zeer warm ontvangen. Nobel Hotel Ameland heeft 19 kamers, een restaurant en een café. Wij kozen voor een verblijf in één van de luxe lofts van het hotel.
Wat een heerlijke plek en zo smaakvol ingericht. Onze loft heeft een woonkamer met keuken. Een slaapkamer op de vide, met ook een hangnet waar je met een boek heerlijk kunt relaxen. Een fantastische badkamer met vrijstaand ligbad en dubbele douche. De keuken is uitgerust met een Jura koffiemachine (en echte Illy koffiebonen), vaatwasmachine en de basis benodigdheden om te kunnen koken en eten. De lofts zijn geheel zelfvoorzienend maar mocht je jezelf ultiem willen laten verwennen dan kun je gebruik maken van de housekeeping en het ontbijt in het hotel. De perfecte combinatie dus van een zelfvoorzienend verblijf met de service, luxe en gezelligheid van een hotel.
Ooit al eens in een kerkje geslapen én wil je jezelf even helemaal onderdompelen in heerlijke luxe? Bij Nobel kan het! Het voormalig kerkje schuin tegenover het hotel is omgebouwd tot twee waanzinnig mooie kerksuites voor 6 personen. De suites zijn trouwens ook beide te huur voor een groep van 12 personen. Hoewel de kerk van binnen geheel is gerenoveerd en verbouwd, is de bestaande buitengevel overeind gebleven. Hierdoor heeft de kerk nog steeds z’n authentieke karakter.
Door de ligging van het hotel midden op het eiland in het kleine rustige dorpje Ballum, is het een perfecte uitvalsbasis. Met de fiets, auto of bus kun je overal naar toe. Strand ligt om de hoek en er zijn prachtige fiets- en wandelroutes. Geen zin om zelf te bedenken wat je wilt gaan doen? Maak dan gebruik van de conciërge-service van het hotel om een variërend programma te laten samenstellen.
Wat te doen op Ameland? Genoeg en eigenlijk te veel om op te noemen!
Ameland is het vierde bewoonde Nederlandse Waddeneiland en behoort tot de provincie Friesland. Het eiland bestaat vooral uit zandduinen. In de 8ste eeuw woonden hier al mensen, al was het eiland toen veel groter. De zee heeft hele stukken weggeslagen, en oude dorpen als Sier en Oerd zijn helemaal verdwenen. Door de dijken te verstevigen en met elkaar te verbinden, kon het huidige Ameland blijven bestaan. Het overzichtelijke Ameland kent vier dorpen: Hollum, Ballum, Nes en Buren en zo’n 25 kilometer strand. Je kunt er heerlijk fietsen, wandelen, genieten van de natuur en er is een zeer ruime keuze uit terrassen en fijne eetplekken.
Of je nu wel of niet van vogels houdt, in natuurgebied het Oerd en de Hôn kun je er echt niet om heen. Vooral in de herfst gaat het om tienduizenden vogels, waaronder scholekster, grutto, wulp, tureluur en bonte strandloper. In het voorjaar trekken duizenden rotganzen over. Zij doen Oost Ameland aan, onderweg naar hun broedgebied in het Poolgebied. Met zoveel natuurpracht en een strand dat 27 kilometer lang is, hoeft het niet te verbazen dat Ameland ook een heel fijn eiland is om te wandelen. Er zijn gemarkeerde wandelroutes voor elk niveau, of je kunt zelf je route uitstippelen via een wandelkaart. Wandelroute ‘t Oerd is de perfecte wandeling als je echt van rust houdt. Het brengt je namelijk van de bewoonde wereld in het getijdegebied van het eiland. Wij genoten ervan!
Een Nobeltje drinken hoort bij je bezoek aan het eiland. Het best bewaarde geheim van Ameland, is een zoete en krachtige likeur dat overgrootvader Nobel zelf heeft gebrouwen. Wij zijn fan! Drink je eerste Nobel tijdens het wachten op de boot, plof neer op het terras van Hotel Nobel of stap binnen bij Café Nobel en geniet van dit likeurtje. Of twee, drie, vier. Café Nobel is een begrip. Wanneer je het café binnenstapt voel je het meteen. Dít is het gezelligste café van Ameland. Een fijne plek waar we voorlopig blijven zitten. Misschien is het wel dat heerlijke Nobeltje dat ons hier houdt of de sterke verhalen die er nog steeds en sinds 1902, worden verteld. Het maakt niet uit. Er zijn daar al heel wat sterke verhalen over de bar gegaan, maar meestal komen de verhalen niet verder dan de kroeg. Daar heeft Nobel iets aan gedaan door de kroegverhalen te laten opschrijven en bundelen in een boekje met de titel: De sterkste verhalen van Ameland. Benieuwd naar het achtergrondverhaal over Nobeltje? Lees hier het verhaal.
Populairste activiteit op Ameland is zonder twijfel fietsen. Ameland heeft zo’n 100 kilometer aan fietspaden, waardoor je alle uithoeken van het eiland kunt verkennen. Je fietst over schelpenpaadjes door dorpen, bossen en duinen. De frisse lucht van de zee is nooit ver weg en de kwaliteit van de fietspaden is goed. Onze elektrische fietsen maken overuren en de wind maakt ons hoofd helemaal leeg.
Geniet van een mini-proeverij met drie bieren en wat Amelander kaas of Amelander droge worst in het proeflokaal van de Amelander Bierbrouwerij met houtkachel, biljart en echte “beerwall”. Een echte aanrader! Zin in een los biertje of wat fris? Ook dat kan uiteraard.
Het eiland is 25 kilometer lang en zo’n 5 kilometer breed. De bekendste stranden vind je bij Buren, Nes en Hollum. Deze hebben allemaal een Blauwe Vlag; een onderscheiding die elk jaar wordt toegekend aan schone en veilige stranden. Het Strand van Hollum wordt vaak als mooiste beschouwd. Het lekker breed en je kunt hier goed de zonsondergang beleven. Het strand bij Ballum is het ruigst wat een aantrekkingskracht heeft op vogels die hier in grote getale zijn.
Strandpaviljoen Sjoerd serveert een combinatie van streetfood, classics en Mediterraans. Sjoerd houdt van eerlijk, duurzaam en van producten uit de buurt. En is in 2016, 2017 én 2020 uitgeroepen tot het meest duurzame strandpaviljoen van Nederland. Wij gaan hier voor de poke bowl.
Voor het beste uitzicht over Ameland kun je de vuurtoren beklimmen. Na 236 treden geniet je hier van hetzelfde weidse uitzicht over het eiland en de zee als dat de vuurtorenwachters ooit hadden. Op de tussenverdiepingen zijn kleine exposities te zien. De gietijzeren vuurtoren staat aan de westkant van Ameland en werd in 1880 gebouwd in opdracht van koning Willem III. Op 10 mei 1881 werd het licht voor het eerst ontstoken om zeevaarders te waarschuwen, en dat ging door tot en met 2004.
Tijd voor wat avontuur? Ameland Adventure is de bestemming op Ameland voor stoere strandsporten! Ga raften, suppen, kiten of strandzeilen. Zowel voor kleine gezelschappen als grote groepen.
Naast ontspanning is echter nog veel meer te doen op Ameland! Ameland heeft een paar hele toffe musea. Maak er bijvoorbeeld kennis met de eeuwenoude geschiedenis van Ameland, met verhalen over woeste walvisvaarders. Of leer over de natuurwereld van het eiland en de Wadden in het Natuurcentrum Ameland.
Toe aan een lekkernij? Bij The Harbour Ameland hebben ze heerlijke sushi en krakend verse oesters van de Amelander visboer. Neem plaats op één van de vele loungebanken, staar naar het haardvuur of verwonder je over het uitzicht op de Waddenzee, luister naar een lekkere beat uit de speakers én geniet van het eten en een koud biertje of huisgemaakte sangria met lekker veel fruit.
Op 14 augustus 1979 verkeerde er een Duitse jacht in nood, waarbij de reddingboot van Ameland te hulp kwam. Bij de lancering gleed de kar met daarop de reddingboot in een diepe geul, waardoor de paarden niet tijdig losgekoppeld konden worden van het onderstel. Alle acht paarden verdronken hierbij, een vreselijk drama voor heel Ameland. Om de traditie in stand te houden vindt er nog een aantal keren per jaar een lancering van de paardenreddingboot plaats. Tijdens de demonstratie van de paardenreddingboot trekken 10 flinke paarden de reddingboot met donderend geweld over het strand en door de branding in zee. Een bijzonder en indrukwekkend gezicht om te zien. De demonstratie vertrekt vanuit het boothuis bij het Maritiem centrum “Abraham Fock” aan de Oranjeweg 18 in Hollum. Mocht je tijdens een van de demonstraties op het eiland zijn, dan is dit echt een aanrader.
Nog niet genoeg gedaan? Ga op Beach express, boek een boottocht naar de zeehondenkolonie op een nabijgelegen zandbank, beklim de duin De Oerdblinkert, ontdek onder begeleiding van een wad-gids alles wat het Waddengebied te bieden heeft, bekijk de commandeurshuizen, ga sportvissen en vang een makreel, maak een eco-safari…. Weer of geen weer. Op Ameland is altijd wel iets te doen. Genieten doe je sowieso, van de bijzondere sfeer op het eiland, van de hartverwarmende gastvrijheid, de mooie natuur, het toffe gezelschap en uiteraard van het best bewaarde geheim van Ameland, het Nobeltje!
En o ja; het klopt hoor Hotel Nobel is “hét hotel op Ameland voor de levensgenieter”. In één van de oudste familiebedrijven van Nederland, in het dorpje Ballum op Ameland, klopt het helemaal en het is wat ons betreft een Listed parel op de Wadden! Nieuwsgierig? Laat je inspireren op deze pagina.