Reestlander wijn waar muziek in zit!

Op de grens van Drenthe en Overijssel ligt het prachtige Reestdal. Door het dal stroomt het kronkelige riviertje de Reest. Het Reestdal is een eeuwenoud dal. Een kleinschalig cultuurlandschap met bos, heide, hooilanden en oude boerderijen. Midden in dit idyllische landschap ligt Wijngoed de Reestlandhoeve. De grond hier zit vol ijzeroer. Ideaal voor de druiventeelt. Op de hoeve bewerken ze het land met natuurlijke meststoffen en mineralen. En in de zomermaanden klinkt er zelfs klassieke muziek door de wijngaard. Al deze elementen dragen bij aan de beste conditie voor hun druiven.

Naast Wijngoed is de Reestlandhoeve ook een Zorghoeve
Op het Wijngoed krijgen mensen met uiteenlopende zorgvragen de ruimte om als begeleid vrijwilliger hun talenten in te zetten. De Reestlandhoeve is een sterke loot aan de Nederlandse wijnrank en wordt al verscheidene jaren door kenners als een van de meest opvallende Nederlandse wijngaarden beschouwd. Het wijngoed staat bekend om zijn bijzondere kwaliteitswijnen. Dit in combinatie met een zorg- en begeleidingsconcept waarbij mensen met verschillende zorgvragen participeren binnen het bedrijf. Er is een bijzonder aanbod van arbeidsmatige- en/of belevingsgerichte dagbesteding en begeleiding.

De Reestlandhoeve is een gepassioneerd familiebedrijf. Al generaties lang is het een familiebedrijf. 18 jaar geleden maakten John en Wilma Huisman de overstap van natuurlijke veehouderij naar het produceren van natuurlijke Nederlandse kwaliteitswijnen. In 2003 gingen de eerste wijnstokken de grond in op de Reestlandhoeve. Alle  wijnen worden op natuurlijke wijze geproduceerd en vallen jaarlijks internationaal in de prijzen. 

Johanniter, solaris, regent, cabernet blanc en de tafeldruif Muscat Bleu
Omdat de wijngaard zo noordelijk ligt in Nederland hebben ze bewust gekozen voor hybride druivenrassen. Druiven die makkelijk rijp worden, ook als het kouder en natter weer is. In de loop van de jaren hebben John en Wilma het nodige geleerd en ontwikkeld. Zo zijn ze erachter gekomen dat ze bijna jaarlijks nachtvorst hebben. In het begin besloten ze om een extra ‘reservetak’ te laten staan bij de snoei, maar ook die vroor dan kapot. Nu hebben ze een apart besproeiingssysteem waarmee er tijdens vorst water over de takken wordt gespoten. Dit zorgt voor een laagje ijs dat de knoppen juist beschermt. In totaal heeft de hoeve ruim 3 hectare aan wijnstokken, waaronder johanniter, solaris, regent, cabernet blanc en de tafeldruif Muscat Bleu. Van die laatste wordt onder andere een likeur gemaakt én een rode muskaatwijn met portkarakter.

Reestlander wijn waar muziek in zit
Bij de Reestlandhoeve zijn ze altijd op zoek naar alternatieve methoden om de wijngaard gezond te houden. Sinds 2013 wordt er klassieke muziek gedraaid in de wijngaard. In Nederland is dit de enige wijngaard die muziek speelt voor zijn druiven. In Italië en Zuid-Afrika zijn ook een paar wijngaarden die klassieke muziek laten horen. Hier is bevestigd dat de celwanden steviger worden, waardoor druivenstokken minder gevoelig zijn voor schimmels, bacteriën en insecten. Op verschillende plekken zijn geluidsboxen geplaatst die zorgen voor een ontspannende sfeer voor de druiven en zorgen ook voor een bijzondere sfeer tijdens een wandeling door de wijngaard. Maar er zit ook muziek in de wijn! Althans, in de namen en het logo. Om het verhaal rond te maken is iedere wijn namelijk vernoemd naar een muziekterm. De rosé Allegro (vrolijk), rood-barrique Ballade (verhalend) en de muscat-barrique Finale (het eindstuk).

Proef en beleef het avontuur van de wijnboer
Diverse wijnen van de Reestlandhoeve zijn afgelopen jaren bekroond met een medaille tijdens het AWC, een grote internationale wijnkeuring in Wenen. Als je kennis wilt maken met de wijnen en de wijngaard van de Reestlandhoeve, dan kun je hier tijdens openingstijden een kijkje nemen, wijnen  proeven en uiteraard zijn de wijnen hier ook te koop. Sluit aan bij een rondleiding met wijnproeverij. Ze vertellen je graag meer over de natuurlijke teelt en het tot stand komen van de prijswinnende wijnen. Je wordt ontvangen met een glas Reestlander bubbels. De rondleiding wordt afgesloten met een wijnproeverij.  Of loop zelf het informatieve wandelpad door de wijngaard. Het leidt je door de wijngaard, waarbij je onderweg informatieve borden tegen komt met informatie over druiventeelt, wetenswaardigheden over wijn in het algemeen en Reestlander wijn in het bijzonder. Het informatieve wijnwandelpad is in het Nederlands, Duits en Engels. Onlangs is de hoeve uitgebreid met een prachtige Wijnbarn waar je kunt genieten van de Reestlander wijnen met een heerlijke Boerenplank gevuld met streekproducten. Een prima plek om de dag af te sluiten.

Met je vrienden, familie of collega’s op pad (en blijven overnachten)
Er diverse groepsarrangementen zoals een rondleiding en wijnproeverij, een wijn-spijsproeverij, maar ook een wijn- en tuktuktour of een wijn- en kunstschilderarrangement. Geen zin in een vast programma? Ze maken graag samen met jou een programma op maat. Wil je je uitstapje uitbreiden met een overnachting? Kijk dan zeker naar de mogelijkheden bij De Zwaluwhof in Dalfsen. Een verborgen parel in het groen. Twee luxe vakantievilla’s, oftewel de Vleugels van de Zwaluwhof.

Villa Vleugel 1 is geschikt voor gezelschappen van 10 tot 32 personen. Villa Vleugel 2 is geschikt voor gezelschappen van 6 tot 18 personen.

Beleef de sfeer en proef van de wijnen in de Wijnbarn of op het Wijnterras. Plan een rondleiding door de wijngaard en een wijnproeverij. Of loop zelf het informatieve wandelpad door de wijngaard. Je bent van harte welkom op de Reestlandhoeve! Op deze link vind je meer informatie.

Share this story:

Meer Listed inspiratie

nl_NLDutch

Laat hieronder je gegevens achter en je hoort vandaag nog van ons.

Met het verzenden van dit formulier ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens.