Waan je even in 1900, op de set van ‘Downton Abbey’ van Overijssel!

In het programma Binnenste Buiten was in juli een binnekijker in Villa Rams Woerthe in Steenwijk. Een prachtige villa uit 1899. Gebouwd voor de schatrijke familie Tromp Meesters en nu te bewonderen als museum. Deze villa staat letterlijk om de hoek van B&B De Stadssingel. Nu kennen wij De Stadssingel van ons bezoek maar hebben er nog niet geslapen, dus boeken we er een kamer voor twee nachten en ook alvast een ticket voor het museum. 

 

Villa Rams Woerthe, ook wel het Downton Abbey van Overijssel genoemd, is gebouwd in 1899 en behoort tot de Nederlandse variant van Jugendstil en Art Nouveau. De plattegrond van de villa doet denken aan een Engels landhuis, vandaar de vergelijking met Downton Abbey. De steenrijke houthandelaar Jan Hendrick Tromp Meesters en zijn vrouw Anna Catharine kopen de grond en schrijven een prijsvraag uit voor het ontwerp van het paleisje dat hier moet komen. Winnaar is Dolf van Gendt, vooral bekend van het Amsterdamse Concertgebouw. Hij ontwerpt de villa in eclectische stijl, oftewel het samenvoegen van de beste stijlelementen uit voorgaande stijlperiodes. Binnen zie je pas echt goed hoe exorbitant rijk deze familie is. Omdat Tromp Meesters al acht jaar na de oplevering overleed, zie je niet de oorspronkelijke meubels in het huis. Het werd daarna namelijk niet meer bewoond, maar deed dienst als stadhuis. Om een beeld te geven van hoe de familie woonde, zijn meubels van rond 1900 in de woning geplaatst.  

Deze villa is geen museum, maar een Museumhuis en dat betekent dat aanraken mág. Via de monumentale hal kom je in imposante kamers als de eetzaal, de herenkamer en de serre. Vanuit de salon, prachtig in jugendstil, kijk je uit op het stadspark. Dagblad De Stentor omschreef een bezoek aan Rams Woerthe destijds op deze manier “Schuif aan in de rijk gedecoreerde eetkamer van de Tromp Meesters en waan je in 1900, op de set van Steenwijks eigen ‘Downton Abbey’. Stel je voor hoe zo meteen de bedienden, via een zijdeur, komen aangesneld; hun armen vol schalen met spijzen. Wat de pot schaft deze avond? Rissoles van zwezerik, gebraden kuikens met abrikozen, versche zeekreeften en cabinetpudding natuurlijk. Na het dessert buiken de mannen uit in de ruimte ernaast, de Herenkamer, met ’n goede brandy onder de neus en een sigaar in het hoofd. En is de maaltijd wat gezakt, dan wordt er gedanst. Wals, polka, polonaise maestro!”. Kruip even in zo’n klassieke fauteuil, trek een kast of lade open, voel aan het wintergroen in de orangerie. Geen suppoost die je een tik op de vingers geeft. De vele vrijwilligers in huis versterken de beleving juist met extra verhalen, leuke weetjes”. En zo is het precies, je bent hier even terug in de tijd.

Vereniging Hendrick de Keyser, eigenaar van Rams Woerthe en nog 419 andere historische panden in Nederland, wil een gastvrij schatbewaarder zijn. Achter de deuren van een aantal huizen worden bezoekers meegevoerd op ontdekkingstocht door de vertrekken, verrast door bouwkunst, inrichting en smeuïge verhalen. Boek een audiotour bij Villa Rams Woerthe en je komt echt alles te weten over de bouwkunst, de inrichting en de bewoners. Onze tip: ga ook naar het verrassend leuke Hildo Krop Museum in het souterrain. Krop maakte naam als stadsbeeldhouwer van Amsterdam, maar kwam dus uit Steenwijk. 

Binnen 3 minuten lopen vanuit Villa Ramswoerth stappen we B&B De Stadssingel binnen. De deur staat al voor ons open en we worden hartelijk ontvangen door de eigenaren Marja en Jaap.

We blijven nog even hangen in de sfeer van weleer. Dit rijksmonument uit 1886 was ooit een dokterspraktijk en nu sinds eind april 2021 open als sfeervolle Bed and Breakfast met de uitstraling van een luxe Boutique hotel. De vier prachtige kamers Old Romance, Love Bird, Little Green en Shabby Chic hebben allemaal hun eigen look en feel. Er valt zeker iets te kiezen, maar welke kamer het ook wordt, ze doen er hier alles aan om er een onvergetelijk verblijf van te maken. Wij kozen voor een verblijf in de Love Bird, met een ligbad op pootjes en een fantastisch eigen terras. ’s avonds koken Marja en Jaap de sterren van de hemel en genieten wij van een veelzijdig diner met verrassende wijnen, ons persoonlijk door Jaap geadviseerd. Het ontbijt is echt een feestje en wordt met alle zorg bereid, zo zou je iedere dag wel willen starten!

Steenwijk en omgeving ontdekken? Vraag dan naar de persoonlijke tips. Afhankelijk van het weer kun je er alle kanten op. Wandel door het veel rustigere Giethoorn-Noord, eet een ijsje aan het haventje in Blokzijl, leer over de geschiedenis in Gevangenismuseum Veenhuizen, stap op de fiets en geniet van het veelzijdige landschap, maak een vestingwandeling door Steenwijk… 

De geur bij binnenkomst, crispy witte lakens, de stapels kussens op een bed, de gastvrijheid en service die zo voelbaar is …. 

Ons wordt vaak de vraag gesteld van wat een verblijf helemaal Listed maakt. Natuurlijk hebben we criteria. Alleen is dat niet een standaard afvinklijstje. Het is heel persoonlijk, een beetje ratio ja, maar ook heel veel gevoel. De geur bij binnenkomst, crispy witte lakens, de stapels kussens op een bed, de gastvrijheid en service die zo voelbaar is en toch onzichtbaar, de persoonlijke aandacht en het luisterend oor, de fijne muziek die je hoort, de zonnestraal precies in de vensterbank waar jij zit in een zachte badjas, de warmte, de prachtige ambiance, barok of juist minimalistisch, en natuurlijk: het grote gevoel van kwaliteit in alles. En precies dit alles kun je verwachten bij B&B De Stadssingel.

Share this story:

Meer Listed inspiratie

nl_NLDutch

Laat hieronder je gegevens achter en je hoort vandaag nog van ons.

Met het verzenden van dit formulier ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens.