Wilde oesters plukken en nog veel meer; we gaan naar Zeeland!

Gastronomisch, culinair, historisch, cultureel en luxe dat zijn wel de keywords wanneer wij denken aan een bezoek aan Hotel Mondragon in Zierikzee. Het wordt de hoogste tijd… 

Met zicht op de Noordhaven poort en de oude zeilschepen aan de kade waan je jezelf al snel in de Middeleeuwen. Cristobal de Mondragón, Spaanse veldheer uit de 16e eeuw, heeft zijn naam gegeven aan het prachtige pand waar sinds enige tijd het luxe hotel Mondragon is gevestigd. Het pand is compleet gerenoveerd. Onder het hotel kun je parkeren (dat is wel lekker hoor!). Gelegen aan de idyllische oude haven, het oude en nieuwe gedeelte mooi met elkaar verbonden. Kortom: Mondragon is kwaliteit, rust en geborgenheid en de romantiek van lang vervlogen tijden is voelbaar in de lobby, in het restaurant en in de 41 kamers en suites.  

En let op: ook voor een gastronomisch hoogtepunt zit je hier goed. Restaurant Cristó heeft heerlijke Franse klassiekers op het menu in een eigentijds jasje. En van tijd tot tijd maken ze graag een gastronomisch uitstapje naar de Baskische keuken ter ere van Cristó (die er geboren en getogen is) om vervolgens weer terug te keren naar de Franse keuken met zijn overheerlijke wijnen. 

Restaurant Cristo

Nu we hier eenmaal zijn willen we Zeeland ook echt beleven; stoer, culinair, historisch en leerzaam…

Koude handen, kaplaarzen, werkhandschoenen, hamer schroevendraaier warme trui … dit klinkt niet echt als een vrouwen trip zul je denken? Toch wel, tenminste als je niet vies bent van een paar uurtjes bikkelen in een ruige oer-Hollandse omgeving en ook nog eens van een Zeeuwse delicatesse houdt recht uit de zee. Kom mee en beleef de verrassende Oesterscheldetour. Robert Bot neemt je graag mee op zijn (rauwe) oesterexperience. Hij vertelt je alles over het rapen, openmaken, keuren, bereiden en proeven. En ja, rapen mag gewoon, want de Japanse of Portugese Creuse-oester gedijt zo goed in het wild dat er geen verbod meer is op de wildpluk. Natuurlijk moet je wel goed weten wanneer en waar je zoekt en wat je raapt.

En oesters plukken is natuurlijk ook een superleuk idee voor een groepsevent, familieweekend, mannentrip of lady’s only. Overigens de beste periode is wanneer de R in de maand is dus van september tot april. Dat wordt smullen met een heerlijk glaasje bubbels erbij! 

Wat is een betere dag dan een regen- en stormachtige dag om het indrukwekkende watersnoodmuseum te bezoeken? Op zo’n dag kun je jezelf een nog betere voorstelling maken van hoe het wassende water tekeerging in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Dat Zeeland een historie heeft als het gaat om het gevecht met water mag duidelijk zijn. Daarom besluiten we op deze regenachtige ochtend tijdens ons verblijf in Zeeland een bezoek te brengen aan het museum in Ouwerkerk bij Zierikzee. De watersnoodramp die Zeeland overkwam was verwoestend. Dit alles is zeer goed in beeld gebracht op de locatie waar men daadwerkelijk, tijdens de herstelwerkzaamheden bij Ouwerkerk op 23 november 1953, het laatste stroom-gat heeeft gedicht met 4 caissons. Het museum is gevestigd in de caissons. Een aaneenschakeling van beelden komen voorbij. Ontroerende verhalen van slachtoffers en hulpverleners, uitleg over de ramp en de herstelperiode erna. Zoals de Deltawerken en de zeeweringen. Meer dan ooit is het gevecht met het water actueel gezien de klimaatverandering waar ook op ingehaakt wordt. De zon breekt een beetje door.

Nog onder de indruk van het museum besluiten we uit te waaien en een wandeling te maken in het natuurgebied dat is ontstaan na het dichten van het stroom-gat. Trouwens één van de mooie ontwikkelingen na het herstel middels het Deltaplan is dat de eilanden veel beter met elkaar zijn verbonden. Hierdoor is de recreatie en het toerisme enorm gegroeid en een enorme bron van inkomsten gebleken voor de provincie Zeeland.  

Wanneer we trek beginnen te krijgen besluiten we richting Zierikzee te rijden en te starten met een heerlijke lunch bij Brasserie de Kaoie. Aan de kade met uitzicht op de Noordhavenpoort, één van de overgebleven oude stadspoorten, is dit hippe restaurant de perfecte plek om te genieten van een lunch of  diner. Maar ook echt een aanrader voor een cocktail of mooi glas wijn.

Zierikzee is echt dé grote verrassing in Zeeland wat ons betreft. Een havenstad aan de Oosterschelde. En met een rijke historie en 500 monumenten, een echte monumentenstad. Molens, stadspoorten, musea, prachtige gevels en ontzettend veel leuke shops. Wij zijn verliefd. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op het plein Montmaertre. Vaak genoemd als het leukste plein van Zeeland, met een prachtige muurschilderingen en gezellige terrassen. Een aantal keren per jaar kun je hier kunstmarkten in Montmaertre stijl bezoeken en er worden regelmatig culturele activiteiten georganiseerd.

Houd je van winkelen en struinen? Loop dan zeker eens binnen bij Zierikzeesche zeepfabriek Hier vind je een kleurrijke verzameling van zeep, lokaal gemaakt van pure ingrediënten. Ook vind je er mooie duurzame accessoires om van je eigen badkamer een waar kuuroord te maken.  

Wanneer je een aantal dagen bij hotel Mondragon verblijft raden we je zeker aan om een Private Boat Tour te boeken bij het hotel. Stap voor het hotel op en ervaar Zierikzee vanaf het water. Spot bruinvissen bij laag water wellicht ook zeehonden. Je vaart de Oosterschelde op en kunt ervoor kiezen om een tour te boeken van 60 of 90 minuten. Op stap met een groep? Maak met je team (minimaal 20 personen) een tocht met de MS Zuidvliet en laat een arrangement op maat samenstellen. Hotel Mondragon zal samen met jou als gast kijken hoe ze het onvergetelijk kunnen maken.  

Uiteraard is een stranddag nooit ver weg in Zeeland. Stranden te over en na zo’n dag is het heerlijk om af te sluiten met een ontspannen jij momentje. Houd je van yoga dan is dit misschien wel een hele welkome tip: yogales op een sup. Diverse watersportscholen waaronder vertigo sports bieden mooie combinaties aan.

 

 

Zeeland wat zijn we blij met jou! Het mag duidelijk zijn; Zeeland bezoek je niet maar 1 keer. Er valt nog zo veel meer te ontdekken en dat bewaren we graag voor een volgende keer.  

Share this story:

Meer Listed inspiratie

nl_NLDutch

Laat hieronder je gegevens achter en je hoort vandaag nog van ons.

Met het verzenden van dit formulier ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens.